Takaisin

Lajittele lahjapaperit oikein!

Joulunpyhinä ja uutenavuotena syntyy paljon jätettä. Parasta jätehuoltoa on syntymätön jäte, joten ostopäätöksillä on suuri merkitys sen määrään. Kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää voi myös vähentää lajittelemalla kaikenlaiset jätejakeet hyötykäyttöön.

Lahjapaperit

Runsaan painovärimäärän vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon vaan ne kuuluvat energiajakeeseen. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen. Käyttämällä pelkkää lahjanauhaa tai ruusuketta paketoinnissa vähennät jätettä.

Joulukortit

Sähköinen joulukortti on nopea ja ympäristöä säästävä joulutervehdys. Perinteisiä joulukortteja lähetetään tänäkin vuonna yli 50 miljoonaa – siksi niiden lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Edellisvuoden joulukortteja voi hyödyntää myös lasten kanssa askarrellessa. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin tai energiajakeen joukkoon.

Joulukuusi

Kun joulukuusi on riisuttu koristeistaan, kannattaa sen oksat pilkkoa ja laittaa suureen jätesäkkiin. Näin myös neulasia varisee lattialle vähemmän, ja siivous on helpompaa. Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerrostalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata kuusia varten vaihtolava, jolloin kuuset päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC -muovia ja kuuluvat siksi kaatopaikalle.

Jouluvalot

Yksittäiset, rikkinäiset hehku- ja halogeenilamput voi lajitella kaatopaikkajätteeseen. Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (ml. LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.

Kukkien kääreet ja kukat

Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit kuuluvat keräyskartonkiin tai energiajakeeseen. Pakkaseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre kuuluu keräysmetalliin, mutta muovi-alumiinifoliokääre on sekajätettä. Kukat multineen ovat biojätettä.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret

Steariinin sekä kynttilänpätkät voi lajitella energiajakeeseen. Myös muoviset hautakynttilät kuuluvat energiajakeen joukkoon. Lasiset hautakynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä hautakynttilälasi ei kelpaa keräyslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.

Pakettinauhat

Kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat voi laittaa energiajakeen tai sekajätteen joukkoon. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Uudenvuoden raketit

Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.

Uudenvuoden tina

Kierrätä tina valamalla edellisvuoden tina uudelleen. Kun tinaa ei enää käytetä, viedään se vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.

Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voi tarkistaa joko kunnan internet-sivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä. Katso lajitteluohjeita myös osoitteessa www.lajitteluapuri.fi

Jaa
‹ Takaisin etusivulle